2017 : Tax Shelter op het podium!

De wet van 25 december 2016 heeft het toepassingsgebied voor het stelsel van de Tax Shelter verruimd. Tax Shelter overeenkomsten die ondertekend zullen worden vanaf 1 februari 2017 kunnen voortaan ook afgesloten worden voor de productie van podiumwerk. Wij lichten u graag deze verruiming toe.

Tax Shelter, een levende materie
De investering in Tax Shelter waarbij u als vennootschap kunt investeren in de productie van een audiovisueel werk en in ruil kunt genieten van een belangrijk fiscaal voordeel, is u wellicht niet onbekend. Een tweetal jaar terug informeerden wij u immers nog over de gewijzigde Tax Shelter wetgeving, vandaag kunnen wij u meedelen dat het toepassingsgebied van het werk waarin men kan investeren een interessante uitbreiding kent.
Tot voor kort was een investering via de Tax Shelter maatregel enkel mogelijk in audiovisuele werken. Films, tv-series, documentaires,.. kwamen allen in aanmerking. Voor Tax Shelter overeenkomsten die ondertekend worden vanaf februari 2017, kan men voortaan ook opteren voor podiumwerken zoals opera’s, musicals, dans- en theatervoorstellingen.

Nieuwe podiumproductie
Zoals verwacht worden ook bijkomende voorwaarden gekoppeld aan deze verruiming. Belangrijk daarbij is dat het moet gaan om een nieuwe podium productie zijnde een theater-, circus-, straattheater-, opera-, klassieke muziek-, dans- of muziek­theaterproductie, met inbegrip van musical en ballet, alsook de productie van een totaalspektakel, waarbij het scenario, de theatertekst, de regie of de scenografie nieuw is, of die een herinterpretatie betreft.
Een loutere vuurwerkshow of lichtshow kwalificeert daarbij niet als nieuwe podiumproductie. Ook producties van hedendaagse muziek worden uitgesloten.

Fiscaal voordeel
Aan de fiscale vrijstelling wijzigt voorlopig niks, nog steeds is een vrijstelling van 310% voorzien op de sommen die men investeert in audiovisuele werken of podiumwerken in het kader van een Tax Shelter overeenkomst.

Wenst u een fiscaal voordeel te realiseren door met uw vennootschap te investeren in een audiovisueel werk of podiumwerk in het kader van een Tax Shelter overeenkomst? Wij begeleiden u graag verder.