Week van de bedrijfsoverdracht

 

De week van de bedrijfsoverdracht

  Masterplan voor opvolging en overname

       De eerste stap naar een compleet plan

 

 

 

Hebt u al eens nagedacht wat u later wil doen  ? Durft u zich wel al eens de vraag te stellen hoe het einde van uw eigen beroepsmatig actieve loopbaan er zal uitzien? Hoe het verder moet met uw onderneming? Bezorgen de woorden overname of opvolging u koude rillingen? U bent bedrijfsleider in hart en nieren en blijft dat, wat u betreft, nog wel even.

Voor u het goed en wel beseft is de tijd rijp om de onderneming over te laten. U bent dan wel voorbereid op de toekomst, maar is uw onderneming dat ook?

Het hebben van een masterplan is key. Een onderneming verkoop je niet van de ene dag op de andere. Vele intenties lopen alsnog spaak na het uitvoeren van een grondige due diligence (in de volksmond ook wel het “boekenonderzoek” genoemd). De potentiële overnemer haakt af omwille van onaangename verrassingen. Zo kan het zijn dat uw onderneming uit een aantal versnipperde activiteiten bestaat. In zo’n geval gaat één plus één is drie helemaal niet op en wordt het halen van een twee al een hele opgave. Vermenging met het privévermogen is nog zo’n waarde destroyer en ga zo maar door. Daarnaast beseffen vele ondernemers niet genoeg wat net waarde bijbrengt in de ogen van een potentiële koper.

Begin tijdig aan het verkoop klaar maken van uw onderneming! Het hebben van een masterplan, een draaiboek, kan hier een enorme meerwaarde betekenen voor u als bedrijfsleider. U bent samen met uw onderneming voorbereid op de toekomst. U weet waar uw sterktes zitten en probeert die in de verf te zetten. Tegelijk kent u nu ook uw zwaktes en tracht deze te controleren.

Praat eens over de onderneming, wat maakt mijn bedrijf zo waardevol? Waar zie ik mezelf binnen drie jaar, vijf jaar …

Misschien wenst u uw zaak nog te doen groeien door overname van een andere zaak, vaak door uitbreiding van de bestaande activiteit (schaalvergroting), maar evengoed door uitbreiding met nieuwe activiteiten, om meer diensten en een betere service te kunnen leveren (synergie-effect) en zo het rendement te verbeteren. Een opportuniteit kan ongetwijfeld ook schuilen in een mogelijke overdracht van uw bedrijf. Misschien bent u al eens gecontacteerd geweest door een grotere speler of een netwerk binnen uw sector. Misschien is het voor u als ondernemer een mogelijkheid om een nieuwe stap te zetten in uw ondernemersleven…

Bij alle mogelijke vormen van bedrijfsoverdracht is het belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan het volledige proces, van bij het begin tot het einde én daarna …

Indien één van bovenstaande situaties voor u herkenbaar is maar u heeft nog geen concrete plannen voor de verdere uitwerking, neem dan zeker eens contact op met ons kantoor. Speciaal tijdens de week van de bedrijfsoverdracht voorzien wij tijd waar wij vrijblijvend luisteren naar alle vragen. Aarzel niet ons te contacteren om uw afspraak vast te leggen.