Kmo-portefeuille

Professioneel strategisch advies is goud waard! Ons kantoor staat garant voor een allesomvattend advies op maat van uw onderneming. Bovendien is Flamand erkend dienstverlener onder de subsidiemaatregel “kmo-portefeuille” met erkenningsnummer DV. A216882. U kunt dus een beroep doen op onze diensten en onder bepaalde voorwaarden genieten van de subsidie van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Advies

Gegronde beslissingen nemen is niet altijd evident. Voor veel kmo’s is het steeds moeilijker om inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden en opportuniteiten. De kmo-portefeuille is een wijdverspreide subsidie van de Vlaamse Overheid die kmo’s een duwtje in de rug wilt geven bij hun professionaliseringsproces.

Als erkend dienstverlener staan wij u graag bij tijdens uw beslissingsproces en dit zowel op het vlak van accountancy, tax, legal als corporate finance. Ons team van business experts geeft u advies zodat u met uw onderneming of project weloverwogen stappen vooruit kunt zetten.

Vormen

Advies neemt verschillende vormen aan.

Volgende twee types – met als doel je onderneming vooruithelpen – komen in aanmerking voor de subsidie:

 • Schriftelijke raadgevingen en aanbevelingen die bestaan uit een analyse van de probleemstelling, een eigenlijk advies, een implementatieplan en de begeleiding bij de implementatie.
 • Schriftelijke raadgevingen en aanbevelingen die bestaan uit het identificeren, in kaart brengen en onderzoeken van opportuniteiten en oplossingen met betrekking tot het bedrijfsfunctioneren van de onderneming.
   Advies inzake subsidies of over je gewone bedrijfsuitgaven of wettelijk verplichte diensten komen niet in aanmerking voor subsidies.

Voorbeelden

Hieronder sommen wij voorbeelden (niet-limitatief) van adviezen op – gericht op de kernprocessen van de onderneming en die je in staat stellen om correcte en fundamenteel onderbouwde beslissingen te nemen voor je bedrijf – die in aanmerking kunnen komen voor de subsidie:

tax – legal – corporate finance

 • Herstructurering/bedrijfsoverdracht in het belang van de organisatie:
   • advies inzake de wijze van fusie, splitsing of overname;
   • advies inzake overdracht of overname van aandelen of van handelsfonds;
   • advies inzake familiale overdracht;
   • Ondernemingen in moeilijkheden met het oog op vernieuwde groei;
     • advies inzake (interne) reorganisatie of herstelmaatregelen;
      • Investeringsanalyse (haalbaarheidsstudie)
      • Uitbreiding marktaandeel (geografisch, productsegment, enz.)

Bedrag

Hoeveel subsidies je kan krijgen, is afhankelijk van de grootte van je onderneming:

 • een kleine onderneming die investeert in advies, kan 30 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je ontvangt maximaal € 7.500,00 steun per jaar;
 • een middelgrote onderneming die investeert in advies, kan 20 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je krijgt maximaal € 7.500,00 steun per jaar;

Voorwaarden

Voor meer informatie over deze subsidie waaronder de gestelde voorwaarden en aanvraagprocedure verwijzen wij naar de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Ons team staat ter verdere beschikking indien u hierover vragen zou hebben.