Renoveren of verbouwen: financieel duwtje via Vlaamse premies

Aan het renoveren van een huis of appartement hangt vaak een stevig prijskaartje vast. Maar voor wie vooral investeert in energiezuinigheid kan een financieel duwtje krijgen dankzij verschillende premies.

Niet alleen de Vlaamse Overheid, maar ook verschillende netbeheerders, steden, gemeenten en provincies voorzien premies voor verbouwers.

De verschillende verbouwingspremies maken het voor de verbouwer niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken. Er is een grote overlap op het vlak van doelgroep en renovatiewerken, maar elk met eigen voorwaarden.

Overkoepelende renovatiepremie

Ter vereenvoudiging werd de verbeterings- en renovatiepremie geïntegreerd tot één overkoepelende renovatiepremie. Deze premie is op 1 februari 2019 van start gegaan. De aanpassingspremie die zich specifiek richt op welomschreven woningaanpassingen voor 65-plussers blijft als aparte premie bestaan.

De overkoepelende renovatiepremie is voor particulieren die een aantal structurele werken laten uitvoeren aan hun woning van minstens 30 jaar oud of die een bestaand gebouw wil omvormen tot woning. Vier categorieën van verbouwingswerken komen in aanmerking: ruwbouw, buitenschrijnwerk, dak en technische installaties. Voor de exacte voorwaarden en tegemoetkoming van deze premie verwijzen naar de website van de Vlaamse Overheid.

Nieuwe en afgeschafte premies

Ook verdwijnen er binnenkort enkele premies. Zo wordt de premie voor dak- en zoldervloerisolatie voor zowel woningen als voor andere gebouwen en de combipremie voor doe-het-zelvers vanaf 31 december 2020 geschrapt. De combipremie wordt toegekend aan eigenaars van oudere woningen die de buitenmuren laten isoleren en terzelfdertijd de ramen laten vervangen.

De totaalrenovatiepremie doet dan weer haar intrede op 1 januari 2021.
Vanaf dan kunnen particulieren die een oudere woning of wooneenheid (appartement) in volle eigendom verwerven via een aankoop of door een erfenis de premie aanvragen op voorwaarde dat zij de woning of wooneenheid binnen de 5 jaar grondig renoveren op energievlak. Het is de netbeheerder die de premie toekent.

Concreet moet het gaan om een woning die volgens het energieprestatiecertificaat een energielabel E of F heeft, of om een wooneenheid met een energielabel D, E of F.
De hoogte van de premie hangt af van hoe energiezuinig de woning wordt.

Indien u van plan bent om uw woning te verbouwen of renoveren gaat u best vooraf na voor welke werken u een premie kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn. Afhankelijk van de voorwaarden van de premie, kunt u eventueel ook voor meerdere premies in aanmerking komen.

Op de website premiezoeker.be vindt u het meest volledige overzicht van mogelijke premies naargelang het type werken.

Wij houden ons ter beschikking indien u hierover verdere vragen zou hebben.

Team Flamand