Snellere btw-teruggave voor starters vanaf 01/01/2020

Vanaf 1 januari 2020 zal het voor startende ondernemers in bepaalde gevallen mogelijk zijn om hun btw-krediet terug te krijgen op maand basis. Dit is mogelijk gemaakt met het koninklijk besluit van 29 augustus 2019.

Btw-krediet

Men heeft deze wijziging doorgevoerd omdat men uit de praktijk heeft vastgesteld dat starters vaak een btw-krediet hebben. Doordat startende ondernemingen meer  btw betalen op hun investeringen en aankopen dan dat ze in het begin misschien kunnen aanrekenen op hun verkopen, hebben zij vaak een overschot aan af te trekken btw en dus een btw-krediet. Het gaat hier voornamelijk over kmo’s en natuurlijke personen. In de huidige  regeling, zit men gebonden aan een periode die tot wel zes maanden kan duren vooraleer het btw-krediet wordt terugbetaald. Deze voorfinanciering heeft voor sommige starters een grote negatieve impact op hun beschikbare liquiditeiten. De snellere teruggaaf zal dus een gunstige invloed hebben op de cashflowpositie.

Met deze maatregel wil men dan ook de startende ondernemers een extra duwtje in de rug geven.

Voorwaarden

Zoals reeds aangehaald, geldt deze maatregel slechts vanaf 1 januari 2020 en zijn er een aantal voorwaarden van toepassing. De versnelde teruggave geldt enkel voor starters (tijdens de eerste 24 maand na aanvang van hun economische activiteit) maar is niet sector gebonden. De startende onderneming moet periodieke elektronische (intervat) maandaangiften indienen (kwartaalaangevers zijn dus uitgesloten). Bovendien moeten alle btw-aangiften altijd tijdig zijn ingediend en moet het btw-tegoed ten minste 245 euro per maand bedragen.

Wenst u toepassing te maken van deze snellere btw-teruggave, neem gerust contact op. Wij bekijken het graag samen verder met u.